• Rositas-BROODJE-BAKKELJAUW.jpg

Vis, 40 minuten

Broodje bakkeljauw

Een typisch Surinaams broodje: bakkeljauw. Vaak af te halen bij de toko’s, maar met dit recept kun je thuis de keuken in duiken. Het vergt wat voorbereidingstijd om de bakkeljauw af te spoelen, zorg dat je hier de tijd voor neemt. Anders blijft het gerecht erg zout.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bakkeljauw
500 g
Uien
2
Knoflook
4 teentjes
Tomaten
2
Olie
Zwarte peper
Tomatenpuree
2 tl
Sap van 1/2 citroen
Selderij
4 takjes
Rosita’s flatbread
Rosita’s kommertjes
Pickled rode ui

Bereidingswijze:

Leg de gedroogde gezouten vis ruim een dag van te voren in ruim koud water in de koelkast. Ververs het water zeker 3 keer. Leg de vis in een pan en overgiet met zoveel vers water dat het net onderstaat. Breng aan de kook en kook de vis in 10 min. gaar. Haal de vis uit het water en laat uitlekken in een zeef. Pluk het visvlees in kleine stukjes uit elkaar en verwijder de velletjes en graten.

Snipper de ui en de knoflook fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes voor enkele minuten. Strooi er een snufje zwarte peper over. De tomatenpuree kan er nu ook bij, bak dit 1 minuut mee en schep de tomatenblokjes erdoor. Bak voor 1 minuut mee.

Voeg nu de bakkeljauw toe en meng goed door. Bak voor 2 minuten mee. Schenk er daarna een kopje water bij en knijp een halve citroen erboven uit. Roeren, deksel op de pan en op laag vuur een minuut of 10 laten stoven. Proef tussentijds even en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe naar smaak.

In de tussentijd hak je de selderij helemaal fijn. Deze voeg je op het laatste moment voor het serveren toe en roer je door het bakkeljauw mengsel.

Verwarm het flatbread volgens de bereidingswijze op de verpakking. Beleg een flatbread met een royale hoeveelheid van de bakkeljauw, garneer met Rosita’s komkommertjes en pickled rode ui.

Voeg eventueel sambal, sriracha of rode peper toe naar smaak.

Rosita's is verkrijgbaar bij Jumbo!